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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/03/2021
Data da última atualização:  04/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINEZ, O. D. M.; THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Oscar David Medina Martinez, Universidade Federal de Viçosa; Jaqueline Maciel Vieira Theodoro, Universidade Federal de Viçosa; Mariana Grancieri, Universidade Federal de Viçosa; Renata Celi Lopes Toledo, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Frederico Augusto Ribeiro de Barros, Universidade Federal de Viçosa; Hércia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Dry heated whole sorghum flour (BRS 305) with high tannin and resistant starch improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, v. 99, 103201, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103201
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effect of dry heated whole sorghum flour (BRS 305 hybrid) on insulin resistance, glucose tolerance, adiposity, steatosis, and liver lipogenesis in rats fed with a high-fat high-fructose diet (HFHF). Male Wistar rats (n = 10/group), 45?50 days old, were fed with AIN93-M diet, HFHF (31% saturated fat and 20% fructose) and HFHF + sorghum flour (replacing 50% of dietary fiber, 100% starch, 19.8% protein and 22.5% lipids in the experimental diet), for 10 weeks. The sorghum flour restored the effect of the HFHF diet, decreasing triglycerides, uric acid, alanine aminotransferase (ALT), liver steatosis, and lipogenesis. Further, sorghum improved insulin sensitivity and glucose tolerance and increasing the concentration of PPARα protein in the liver. Thus, the BRS 305 whole sorghum flour with high tannin and resistant starch showed potential as a functional food, since it improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet.
Palavras-Chave:  Mudança metabólica.
Thesagro:  Ácido Úrico; Farinha; Glicose; Insulina; Resistência; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29499 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/08/2021
Data da última atualização:  23/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CAMPOLINA, J. P.; COELHO, S. G.; BELLI, A. L.; MACHADO, F. S.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CARVALHO, W. A.; SILVA, R. O. S.; VOORSLUYS, A. L.; JACOB, D. V.; CAMPOS, M. M.
Afiliação:  JOANA PALHARES CAMPOLINA, Universidade Federal de Minas Gerais; SANDRA GESTEIRA COELHO, Universidade Federal de Minas Gerais; ANNA LUIZA BELLI, Universidade Federal de Minas Gerais; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; WANESSA ARAUJO CARVALHO, CNPGL; RODRIGO OTAVIO S. SILVA, Universidade Federal de Minas Gerais; ALESSANDRA L. VOORSLUYS, Adisseo; DAVID V. JACOB, Adisseo; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL.
Título:  Effects of a blend of essential oils in milk replacer on performance, rumen fermentation, blood parameters, and health scores of dairy heifers.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  PLoS ONE, v. 16, n. 3, e0231068, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1371/journal. pone.0231068
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate how the inclusion of a blend of essential oils in milk replacer (MR) affects different outcomes of dairy heifers. The outcomes evaluated: feed intake, performance, body development, blood cells and metabolites, insulin-like growth factor-1 (IGF-1), rumen fermentation, fecal scores, and respiratory scores. All outcomes were evaluated during pre-weaning (4?60 d of age), and carry-over effects during post-weaning (61?90 d of age) periods. The experimental units utilized were 29 newborn Holstein × Gyr crossbred dairy heifers, with genetic composition of 5/8 or more Holstein and 3/8 or less Gyr and body weight (BW) at birth of 32.2 ± 5.2 kg. Experimental units were assigned to either a control (CON, n = 15) or a blend of essential oil supplementation (BEO, n = 14) treatment, maintaining a balance of genetic composition. The BEO was supplemented in the MR with 1 g/d/calf of a blend of essential oils (Apex Calf, Adisseo, China) composed by plant extracts derived from anise, cinnamon, garlic, rosemary, and thyme. During the pre-weaning phase, all heifers were fed 5 L of MR/d reconstituted to 15% (dry matter basis), divided into two equal meals. Water and starter were provided ad libitum. During the post-weaning, animals received a maximum of 3 kg of starter/d, and ad libitum corn silage, divided into two meals. Feed intake, fecal and respiratory scores were evaluated daily. The BW was measured every three days, while body development was recorde... Mostrar Tudo
Thesagro:  Fermentação Lática; Leite; Novilho Leiteiro; Rúmen.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225397/1/Effects-blend.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25252 - 1UPCAP - DD
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